Hafıza Geliştirme Teknikleri
Bir çok öğrencinin en büyük sorunlarından birisi de öğrendiklerini kısa süre sonra unutmasıdır.Bir çok öğrenci derslerde öğrendiği bir çok bilgiyi tekrar etse bile bir süre sonra akıllarında kalmadığını ifade etmektedir.Hafızamız aslında düşünüldüğünden daha fazla bilgiyi depolayabilmektedir.Basit bazı egzersizler ve teknikler sayesinde hafızamızı daha güçlü hale getirmemiz mümkün olacaktır. Neler yapabileceklerimize bir bakalım; Öncelikle aklımızdan bir […]

Bir çok öğrencinin en büyük sorunlarından birisi de öğrendiklerini kısa süre sonra unutmasıdır.Bir çok öğrenci derslerde öğrendiği bir çok bilgiyi tekrar etse bile bir süre sonra akıllarında kalmadığını ifade etmektedir.Hafızamız aslında düşünüldüğünden daha fazla bilgiyi depolayabilmektedir.Basit bazı egzersizler ve teknikler sayesinde hafızamızı daha güçlü hale getirmemiz mümkün olacaktır.
Neler yapabileceklerimize bir bakalım;
Öncelikle aklımızdan bir kelime üretelim bu kelime kalem olsun. Bu kelimeden sonra bağlantılı 5 kelime üretelim ve kağıda yazalım ve kelimeleri hafızamıza alarak bakmadan tekrar edelim.
KALEM
DEFTER
KAĞIT
AĞAÇ
ORMAN
Bu şekilde egzersizlerimize devam edelim ve kelime sayısını her defasında artırarak devam ettirebiliriz.
Bağlama tekniği olarak bilinen bir teknikten bahsedelim. Bu teknik hafızamıza almamız gereken kelimeleri birbirine bağlamaktır. Kafamızda hayal gücümüzle harmanlayıp içinde bu kelimelerin geçtiği bir hikaye oluşturmak. Şimdi bazı kelimeler üretelim;
OTOBÜS
HEYKEL
DERGİ
YAĞMUR
KAPI
SAAT
MENDİL
GÜBRE
BANKA
Otobüs durağında bekleyen bir heykel dergi okuyor. Derken hızla yağmur yamaya başlayınca yerinden kalkıyor ve yerdeki kapıyı açıp içine atlıyor. Arabada devasa büyüklükte bir saatin üstüne düşüyor. Saat tik tak sesleri eşliğinde hüngür hüngür ağlıyor ve elindeki mendili az ileri deki gübre yığınının üstüne fırlatıyor. İğrenç koku burnunuza dolarken, gübreleri alıp, bankaya götürüyorsunuz.
Fantastik bir hikaye oldu ama beynimiz aslında bu tür hikayeler beyinde daha kalıcı oluyor.
Yani Cansız varlıklara canlı özellğii giydirin:
“Mobilyanın elma yemesi”
“Bastonun dondurma yalaması”
“Mısırın başını yastığa koyması”
“Saatin ağlaması”
Abartmak boyutların büyütülmesi ya da küçültülmesidir.
“Devasa büyüklükte bir saat”
“Bezelye kadar elma”
Saçmalamak ise mantıklı olmayanı yaratmaktır.
“Bisiklete binen filler”
“Krem sürdüren köpekbalığı”
ZİHİN HARİTASI OLUŞTURMA
Zihin haritası Herhangi bir bilgiyi yada bir konuyu çeşitli görsel şekillerle ve renkli kalemlerle hayal gücümüzüde işin içine katarak ana konu üzerinden alt konuları dallandırarak çizimlerle görsel bir şölen haline getirme işidir.Zihin haritası 1960 lı yıllarda Tony Buzan tarafından geliştirilen bir yönetimdir.Özellikle öğrencilerin öğrendikleri bir bilgiyi yada konuyu daha kalıcı hale getirmek ve hafızalarına almak için çok faydalı olan bir yöntemdir. Konu hakkındaki bilgiler daha sonra ayrıntılı olarak açıklanacaktır.
BENZER HABERLER
FACEBOOK YORUMLARI
YORUMLAR
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.